Halfautomatische versnellingsbak

Halfautomatische versnellingsbak

Een halfautomatische versnellingsbak is een systeem waarbij de overbrengingen geregeld worden door elektronische sensoren op bevel van de bestuurder. Het grote verschil tussen een handgeschakelde transmissie en een halfautomatische versnellingsbak is dat er bij de laatste geen koppelingspedaal in de auto te vinden is. Vroeger werd dit door elektromechanische of elektrohydraulische systemen uitgevoerd, de Citroën DS was in 1955 al met een dergelijk systeem uitgerust. Het is tegenwoordig de elektronica die dit overneemt.

Gebruik

Men kent hierbij geen koppelingspedaal, maar ook het schakelpatroon is gewijzigd. De gewone schakelpook is, bij de meeste productiewagens, vervangen door een soort van stick. Deze beweegt men bijvoorbeeld naar voren om op te schakelen, naar achteren om een versnelling lager te gaan en naar rechts om achteruit te rijden. Deze stick stuurt dan vaak ook de driver aan die nodig is om de transmissie te besturen.

 Andere voertuigen

Van de Renault Twingo is een ‘easy’ optie leverbaar (geweest). Dit is een halfautomaat met een reguliere pook. De motor kan enkel gestart worden met de pook in neutraal, daarna kan zonder extra handeling de pook in een versnelling gezet worden. Als de bak in achteruit, 1 of 2 staat, wordt door licht gas te geven de koppeling vloeiend losgelaten. Als je sneller trapt komt de koppeling ook veel sneller in werking. Als de bak in 3 of hoger staat, is er een pieptoon te horen. Die pieper gaat ook af als je bij ingeschakelde 3/4/5 gas gaat geven bij een snelheid onder de 20 km/h. Schakelen gebeurt tijdens het rijden door de pook licht op spanning te zetten, en dan het gas los te laten. De bak komt dan in vrij en de koppeling wordt geactiveerd. Dit gaat zo snel dat je de pook in 1 vloeiende beweging in de volgende versnelling kunt zetten. Bij terugschakelen voel je iets meer weerstand, exact zoals bij een volledig handgeschakelde wagen. Als de bak weer in de versnelling staat wordt de koppeling automatisch weer losgelaten. Door dit eventueel op te vangen met wat gasgeven kan het schakelen zeker zo vloeiend gaan als bij een voetbediende koppeling.

DS